Blog

Nieuw: Garage dell'Uva

We zijn weer in Italië en dat betekent altijd dat we weer bezig zijn met wijn! Dit maal zijn we langs geweest bij Garage dell’Uva en we zijn blij onze huidige voorraad aan te kunnen vullen met vier prachtige wijnen. Dit, werkelijk waar, minuscule wijnhuis (3000 flessen in totaal per jaar) hebben we sinds vorige zomer al op het oog, maar het was nog niet gelukt om de wijnen naar Nederland te krijgen. 

We hebben dit wijnhuis per toeval via Instagram ontdekt. We werden enthousiast van de namen (in Piëmontees dialect) en werden na een aantal likes heen en weer uitgenodigd voor een proeverij. Dit maakte ons nog enthousiaster, vandaar dat we deze zomer een nieuwe poging hebben gewaagd en met succes! De namen van de wijnen beschrijven de karaktereigenschappen van de wijnen (klik voor een volledige uitleg op de link):

Barùss (roodachtig) – 40% Uva Rara, 40% Neretta Cuneese, 20% Barbera

Plandrùn (lui) – 100% Erbaluce

Desgenà (zonder gene) – 60% Barbera, 40% Freisa

Starmà (verstopt) – 35% Neretto Gentile, 30% Vespolina, 15% Nebbiolo, 20% andere soorten

Garage dell’Uva maakt zijn wijn van oude wijngaarden geïntegreerd met enkele nieuwe aanplantingen. Hierdoor worden verlaten gebieden herontwikkeld en oude inheemse wijnstokken geherwaardeerd met ecologisch duurzame methoden. De wijngaard wordt zo natuurlijk mogelijk onderhouden. Zo laten ze de rijen met gras begroeid en gebruiken ze geen extra bemesting behalve door versnipperde wijnstokken en grasmaaisel. Hetzelfde geldt voor de kelder waar geen geselecteerde gisten of additieven van welke aard ook worden gebruikt, met uitzondering van een minimale hoeveelheid sulfieten (ruim onder de wettelijke grenswaarden). 

Een speciaal bedankje voor onze eenmalige transporteur Nathan, zonder wie de wijnen niet in Nederland zouden zijn aangekomen!

Druivensoorten: Erbaluce

Nummer 4 van deze blogsreeks. Dit keer gaan we het hebben over Erbaluce. Net als vele van onze druiven een onbekendere druif uit Piemonte, maar met een rijke historie.

Erbaluce kent een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. Zij waren degenen die de druiven naar het noorden van Italië brachten. De heuvels van Turijn vonden ze perfect voor het cultiveren van deze druif.

De naam Erbaluce komt van, zo wordt gezegd, Albaluce. De legende stelt dat Albaluce de dochter was van de zon en ochtendgloren. Ze werd geadoreerd door de bewoners en na een overstroming van de rivier met vele slachtoffers, huilde ze voor dagen. De legende gaat dat haar tranen de wijnranken met witte druiven creëerden.

Erbaluce is een hele sterke druivensoort. Maar de goede vruchtbaarheid is gereserveerd voor het laatste deel van de wijnrank. Daarom groeit deze druivensoort via een horizontaal systeem, genaamd Pergola, in plaats van de bekendere verticale cultivatie.

erbaluce, erbalu, wit, druiven

Foto van de Erbaluce van onze producent Erbalù.

Erbaluce is een droge witte wijn, met een strogele kleur. Het is goed te combineren met bijvoorbeeld groentes, fruit, vis en geitenkaas. 

Onze collectie kent een Erbaluce waarvan we 2 verschillende jaargangen hebben. De Biancalus 2019 en de Biancalus 2020. Omdat het een vrij jonge wijngaard betreft is het verschil in deze 2 jaargangen heel duidelijk waarneembaar. De 2019 is een stukje frisser en zachter, waar de 2020 variant meer diepgang kent qua smaken, te denken aan steranijs (drop)  en tabak achtige tonen.

Biancalus 2019

Biancalus 2020

Hieronder vind je een Italiaanse video met het verhaal van Erbaluce. Engelse ondertitels zijn beschikbaar:

Druivensoorten: De Dolcetto

Nummer 3 van deze blogsreeks. Dit keer gaan we het hebben over Dolcetto. Net als Freisa een wat onbekendere druif uit Piemonte. Waar ligt dat aan? Volgens Hamersma & Klei drinken Italianen Dolcetto lekker zelf, ‘want het bloed van een Piemontees bestaat voor zeker 50% uit Dolcetto.’

Dolcetto kent een lange geschiedenis. Vroeger werden de Dolcetto druiven gebruikt als ruilmiddel met handelaren in Ligurië. De druiven werden dan geruild voor bijvoorbeeld olijfolie, zout en ansjovis. Veel typisch Piemontese gerechten kennen hun oorsprong in deze ruilhandel: bijvoorbeeld Vitello Tonnato en Bagna Cauda. 

De ‘piek’ van deze wijn ligt in de jaren 70 en 80. Tegenwoordig is Dolcetto minder makkelijker te vinden, internationaal gezien is er meer vraag naar bijvoorbeeld Nebbiolo, wat voor de boer doorgaans meer oplevert. 

De naam ‘Dolcetto’ staat voor kleine zoete, maar Dolcetto wijnen zijn alles behalve zoet. Het is een droge rode wijn, met een matige zuurtegraad, met soms veel tannines. Over het algemeen is Dolcetto een zeer geschikte tafelwijn, die doorgaans een hoop gezelligheid met zich meebrengt. De liefhebber kan ‘m ook tot zes à zever jaar rijpen.

Onze collectie kent welgeteld 1 Dolcetto, je vind ‘m hier:

https://vinipiemontesi.nl/product/dolcetto/ 

Bronnen: 

Hamersma & Klei: Handboek voor de moderne wijnliefhebber

Decanto.be

Winefolly.com

Druivensoorten: La Freisa

Nummer 2 van deze blogreeks. Dit keer gaan we het hebben over Freisa. Een, ten onrechte, wat onbekendere druif uit Piemonte. Freisa kent een lange geschiedenis en was eens een veel gebruikte druif in Piemonte. De naam Freisa komt van het Latijnse woord freisa, dat aardbei betekend. De meningen verschillen, maar er wordt gedacht dat de Freisa druif ofwel de moeder is van de zeer geliefde Nebbiolo (ook wel bekend van Barolo), ofwel de dochter.

De afgelopen jaren kent Freisa weer een opmars in de wijnwereld. Dit jaar is de Freisa zelfs uitgeroepen tot wijnsoort van het jaar. Dit werd bekend gemaakt bij de opening van de 54e Vinitaly, een internationaal evenement waar mensen kunnen kennismaken met vele soorten wijnen en sterke dranken, niet alleen uit Italië.

Freisa komt met name uit de regio waar wij onze wijnen vandaan halen: tussen Asti en Chieri. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste DOC’s: Freisa d’Asti & Freisa di Chieri. Waar deze Freisa’s ook om bekend staan is dat er vaak ook een variante bestaat waar aan het eind van het proces een beetje suiker wordt toegevoegd om een nieuwe vergisting te starten, waardoor de wijn kleine bubbels krijgt (Frizzante).

Beide genoemde Freisa’s zijn te vinden in onze webshop, zowel Frizzante of zonder bubbels! Een suggestie nodig? Probeer eens een van de onderstaande Freisa’s!

Luna di Maggio (Frizzante)

Supreisa

Voor meer informatie ga naar de in deze blog gebruikte bron:

https://www.decanter.com/learn/what-is-freisa-wine-ask-decanter-422271/

Druivensoorten: Barbera

In deze nieuwe blog-serie gaan we dieper in op de verschillende druivensoorten die Piemonte te bieden heeft.

We beginnen met een van de bekendere druiven van Piemonte, de Barbera. Barbera is een inheemse en meer alledaagse druif uit Piemonte. De wijnen zijn toegankelijk, soepel en hebben doorgaans een hoge zuurtegraad. Barbera kenmerkt zich daarnaast vanwege zijn aanwezige (rode) fruit tonen.

Piemonte kent twee soorten DOCG Barbera’s: Barbera d’Alba en Barbera d’Asti. In onze webshop vind je uitsluitend Barbera d’Asti omdat wij specifiek focussen op het gebied rondom Asti (Monferrato). De Barbera d’Asti onderscheid zich van de Barbera d’Alba vanwege zijn finesse en elegantie. 

Er zijn kenners die suggereren dat de Barbera druif teruggaat tot de 7e eeuw en het is daarmee een van de oudere druivensoorten. Barbera wordt als minder prestigieus gezien dan Nebbiolo en zeker specifiek Barolo, maar dat is niet altijd even terecht. De ‘quintessential wine of the people’, zo noemt Wine Folly de Barbera, en dit kunnen wij alleen maar beamen. Wij houden zelf erg van Barbera, vanwege de toegankelijkheid en de ruime mogelijkheden voor pairings, het past echt bijna bij alles!

Ben je op zoek naar een Barbera die net even anders is? Probeer dan eens onze 465. Deze biologische en biodynamische ongefilterde Barbera, die groeit op een hoogte van 465 meter boven zeeniveau, heeft een zeer eigen smaak. Zoals vaker te proeven bij biodynamische wijnen komen hierbij ook wat meer aardse tonen naar boven. Wij zijn fan, en raden iedereen aan om eens een biodynamische (natuur) wijn te proberen. Goed voor het milieu en minder slecht voor jou 😉 Tijdelijke met een euro korting!

Bron: Wine Folly, La grammatica del Vino


10-04-2022, Leiden

Vini Piemontesi is terug in NL

*English below*

Het is gelukt: habemus vinum! 

De 36 dozen wijn zijn veilig aangekomen op de plaats van bestemming: Casa J&F. Voor wie het zich afvraagt: ja, we hebben ze allemaal opgeslagen in ons piepkleine appartementje. Gezellig! En ja, we (waaronder deze keer ook een vriend van Jidde) hebben ze met de hand, doos voor doos, naar boven gebracht – 3e verdieping, Nederlandse trap, niet te vergeten. Aan de andere kant, het is eigenlijk een zeer aan te bevelen trainingsoefening, vooral als je jezelf na afloop kunt belonen met een heerlijk glas wijn. Plus, we hebben nu een extra “tafel” in huis (nog goedkoper dan Ikea, maar toch niet echt…).

In ons laatste blogartikel hadden we het over het – soms overweldigende – proces van het organiseren van het vervoer van de wijn van Italië naar Nederland en over het feit dat we het licht aan het eind van de tunnel begonnen te zien. Nou, we hadden het mis! Het blijkt dat de Italiaanse wetgeving om wijn te exporteren per 1 januari 2021 is veranderd, waardoor het formulier dat we nodig hadden van de wijnproducenten (de beruchte MVV) nu elektronisch wordt ingevuld. “Dit zal de zaken vergemakkelijken” zeiden ze… Maar niet heus. Aangezien het om Italiaanse wetgeving gaat, is deze niet consequent gewijzigd, is de desbetreffende informatie niet consequent aan de rechtstreeks belanghebbenden meegedeeld en had iedereen er dus zijn eigen mening over. Uiteindelijk was het duidelijk: ja, het formulier moest elektronisch worden ingevuld. Dit “zou het voor iedereen makkelijker maken. Met iedereen bedoelden ze alleen de kleine producenten in Italië, want blijkbaar, nadat we de wijnen hier in Nederland hadden ontvangen en – voor de zoveelste keer – de Nederlandse douane hadden gebeld, kwamen we er achter dat we nog “een paar” stappen moesten doen voordat we de zaak als gesloten beschouwen, namelijk de geprinte/papieren kopie van de MVV’s die we samen met de dozen hebben ontvangen ondertekenen, via de normale post naar de douane sturen, laten afstempelen, terugkrijgen en terugsturen naar de wijnproducenten in Italië, via de normale post uiteraard. De eerste twee stappen zijn al gedaan. We komen er wel!

Alle tegenslagen en obstakels terzijde, we zijn erg trots op onszelf dat we alles op eigen kracht hebben gedaan en we zijn ontzettend enthousiast over dit nieuwe – officiële! – avontuur. Elk wijnhuis (Balbiano, Gilli, Maciot en Pianfiorito) heeft een speciaal plekje in ons hart, om verschillende redenen. Ze hebben echter iets gemeen: ze hebben allemaal een verhaal te vertellen, een verhaal dat we graag aan jullie willen overbrengen via hun wijn. 

Gezien de huidige anti-Covid maatregelen zullen we helaas geen live wijnproeverij kunnen organiseren, maar we zijn druk aan het brainstormen over even interessante alternatieven. We houden jullie op de hoogte! In de tussentijd kunnen jullie alvast een paar van onze nieuwkomers uitproberen.

Om “T-shirt/sociale media wijsheid” te citeren: “[Wijn]: omdat geen groot verhaal ooit begon met iemand die een salade at”.

29-01-2021

Vini Piemontesi is back in the Netherlands

We did it: habemus vinum! 

The 36 boxes of wine have safely arrived at destination: Casa J&F. For those of you who are wondering, yes, we’ve stored them all in our tiny apartment. Gezellig! And yes, we (which this time includes a friend of Jidde’s) brought them upstairs – 3rd floor, Dutch stairs, not to be forgotten – by hand, box by box. On the bright side, it is actually a highly recommended workout exercise, especially if you can reward yourself with a delicious glass of wine afterwards. Plus, we now have an extra “table” in the house (even cheaper than Ikea, but not really..).

In our last blog entry we mentioned the – sometimes overwhelming – process of organising the transportation of the wine from Italy to the Netherlands, and the fact that we were starting to see the light at the end of the tunnel. Well, we could not have been more wrong! Turns out the Italian legislation to export wine has changed as of 1st of January 2021, according to which the form we needed from the wine producers (the MVV) is now filled in electronically. “This will make things easier” they said… Again, they couldn’t have been more wrong. Being Italian legislation, it has not changed consistently, the information hereto related has not been communicated consistently to the directly interested parties, and therefore every wine producer had his own opinion about it. Eventually it was clear: yes, the form had to be filled in electronically. “This will make things easier, for everybody” they said… By “everybody” they meant small producers in Italy only, because apparently, after receiving the wines here in Netherlands and calling – for the nth time – the Dutch customs, we found out that there are still “a couple” of steps we need to do before considering the case closed, namely signing the printed/paper copy of the MVVs we have received together with the boxes, send them to customs via normal post, have them stamped, get them back and send them back to the wine producers in Italy, via normal post of course. First two steps are already done. We’re getting there!

All setbacks and obstacles aside, we are very proud of ourselves for having done everything on our own (seriously, giant pat on our backs), and we are extremely excited about this new – official! – adventure. Each and every wine house (Balbiano, Gilli, Maciot and Pianfiorito) has a special place in our heart, for different reasons. They have, however, something in common: they all have a story to tell, a story which we would like to pass on to you through their wine. 

Unfortunately, given the current anti-Covid measures we won’t be able to organise a live wine tasting, but we’re busy brainstorming equally-interesting alternatives. We’ll keep you updated! In the meantime, you can go ahead and try some of our new entries.

To quote “T-shirt/social media wisdom”: “[Wine]: because no great story ever started with someone eating a salad”.

29-01-2021

Wijnproeven in tijden van Covid

*English below*

De laatste drie maanden zijn voorbij gevlogen. Het lijkt wel of we gisteren zijn gaan druiven plukken, en toch zijn we hier, in het besneeuwde december en Kerst voor de deur aanbeland (en bijna onze terugkeer naar Nederland!). Er is inmiddels veel gebeurd: nieuwe proeverijen, nieuwe lockdowns, nieuwe import/exportdocumenten, nieuwe hoofdpijn. 

Laten we beginnen met het leuke gedeelte: de proeverijen. Zoals je misschien al hebt gezien op onze Facebook en/of Instagram pagina’s (als je deze nog niet volgt… Fb: Vini Piemontesi, IG: vini_piemontesi_nl), hebben we een nieuw bezoek gebracht aan onze vier geliefde leveranciers. Ze waren allemaal erg blij en – in meer of mindere mate stiekem – trots om te horen dat hun wijnen in Nederland worden gewaardeerd en dat we terug zijn gekomen voor een “tweede ronde”. Het was zeker moeilijk om te beslissen wat we deze tweede ronde zouden meenemen. Na veel nadenken en veel proeven (het is een last, dat weten we, maar iemand moet het doen), hebben we uiteindelijk gekozen voor een aantal van de winnaars van vorig jaar, plus een aantal nieuwe wijnen waarvan we hopen dat jullie er net zo veel van zullen genieten.

Over lasten gesproken, de Italiaanse regering heeft besloten regionale lockdowns in te voeren, vanwege het toenemende aantal Covid-19 besmettingen. Dit betekent dat je je gemeente niet kunt verlaten als je in een rode of oranje zone/regio bent, tenzij je daar een goede reden voor hebt, die je moet opschrijven op een document dat in de afgelopen maanden nog heiliger is geworden dan de Bijbel: de “autocertificazione”! Je raad het wel. Piemonte was een rode zone tot vorige week (gelukkig maar!), nu zijn we oranje (er is bijna niets veranderd), en als alles volgens (een waarschijnlijk goddelijk) plan verloopt, worden we aanstaande zondag geel. Woohoo, zal je denken. Nee. Om te voorkomen dat alle offers die we de afgelopen maand hebben gebracht om de situatie onder controle te krijgen in het gedrang zouden komen, hebben de autoriteiten op 25, 26 en 31 december familiebijeenkomsten verboden, wat voor de Italianen neerkomt op het ontnemen van lucht om te ademen. 

Maar goed, wanhoop niet! Aangezien we nu officieel een bedrijf zijn, kon niemand ons verbieden onze wijnleveranciers te bezoeken, omdat het “werk” is (ja, wijnproeven kan als werk worden beschouwd), en werk is altijd een goede reden. We love our job! 

Natuurlijk hebben we, ondanks wat sommigen van jullie misschien denken, de afgelopen maand niet alleen maar wijn geproefd. We hebben ook het vervoer van de wijn naar Nederland georganiseerd. En het is net als het beklimmen van de Mount Everest. Gelukkig konden we het aantal telefoontjes en e-mails naar de taal indelen (recht-toe-recht-aan/directe Nederlandse communicatie was Jidde’s taak, terwijl verwarde/open-te-interpreteren Italiaanse communicatie Francesca’s taak was). We beginnen nu het licht te zien aan het einde van de tunnel, maar om eerlijk te zijn waren er momenten – zoals toen we door de bomen het bos niet meer zagen zoals het geval was met de DAA’s, DDT’s, VAGD’s, EMCS’s, MVV’s, etc – dat we ons afvroegen: waarom doen we dit nu weer?! 

Om een lang verhaal kort te maken, we hebben veel geleerd en Vini Piemontesi heeft veel vooruitgang geboekt. We zijn erg enthousiast om jullie onze vernieuwde website (staande ovatie voor Jidde) te laten zien en jullie kennis te laten maken met onze nieuwe selectie wijnen. We hopen dat jullie ons enthousiasme zullen delen!

10-12-2020

Wine tasting in the time of Covid-19

The last three months have flown by. It seems like yesterday we went grape harvesting, and yet here we are, in the snowy December, approaching Christmas (and our return to the Netherlands!). A lot has happened in the meantime: new tastings, new lockdown, new import/export documents, new headaches.

Let’s start with the fun part: the tastings. As you may have seen on our Facebook and/or Instagram pages (if you haven’t… Fb: Vini Piemontesi, Ig: vini_piemontesi_nl), we have paid a new visit to our four beloved suppliers. They were all very happy and – more or less secretly – proud to hear that their wines had been appreciated in the Netherlands and that we had come back for a “second round”. It was certainly difficult to decide what would go in this second batch. After lots of thought and lots of tasting (it’s a burden, we know, but someone has to do it), eventually we’ve opted for some of the “winners” from last year, plus some new entries which we hope you will enjoy as much.

Speaking of burdens, the Italian government has decided to implement a regional lockdown, due to the increasing number of Covid-19 contagions. This means you cannot leave your municipality if you’re in a red or orange zone/region, unless you have a good reason for it, which you have to write down on a document that has become even holier than the Bible in the past months: the “autocertificazione”! Guess what? Piedmont was a red zone until last week (lucky us!), now we’re orange (virtually nothing has changed), and if everything goes according to (a probably divine) plan, we’ll turn yellow this coming Sunday. Woohoo, you may think. Nope. To avoid that all the sacrifices done to get our s*** together in the past month would go down the drain, the authorities have forbidden family gatherings on 25, 26 and 31 December, which for Italians is like depriving them of air to breathe.
Anyway, not to despair! Since we’re officially a company now, nobody could forbid us to go visit our wine suppliers, because it’s “work” (yes, wine tasting can be considered work), and work is always a good reason. We love our job!

Naturally, despite what some of you may think, we haven’t spent the last month tasting wine only. We’ve also been organising the transportation of the wine to the Netherlands. And it’s been like climbing Mount Everest. Thankfully we could divide the number of phone calls and e-mails according to the language (straight-to-the-point/succinct Dutch communication was Jidde’s job, whereas tangled/open-to-interpretation Italian communication was Francesca’s job). We are starting to see the light at the end of the tunnel now, but to be honest there were moments – like when we were drowning among DAAs, DDTs, VAGDs, EMCSs, MVVs, etc – that we wondered: why are we doing this again?!

To make a long story short, we’ve been learning a lot and Vini Piemontesi has made a lot of progress. We’re very excited to show you our renewed website (standing ovation for Jidde) and to introduce you to our new selection of wines. We really hope you are too!

10-12-2020

Vini Piemontesi in Italia

Zoals jullie wellicht weten is september de maand wanneer de druiven moeten worden geplukt. Ook wij hebben hierbij ons steentje bijgedragen. Wij zijn naar Cascina Degli Ulivi gegaan om daar een weekend mee te helpen met het druiven plukken.

Cascina Degli Ulivi is een van de aller eerste biodynamische wijnhuizen van Italie (in 1984 begonnen ze hiermee) en wij zijn dan ook vereerd dat wij deze ervaring daar hebben kunnen opdoen. In alle eerlijkheid moeten we gelijk toegeven dat het erg zwaar was, maar gelukkig waren we daarop voorbereid. 

Hoe kwamen jullie daar terecht, zou je misschien denken. Het was heel toevallig. Jidde heeft een vriend met wie hij in Utrecht studeerde, maar die oorspronkelijk uit Rome komt. Zodra we in Italië waren belde Jidde hem op en hij liet ons weten dat zijn broer bij deze “cascina” werkte en dat hij wel een extra paar handen kon gebruiken. Het oogstseizoen stond namelijk op het punt om te beginnen. We vonden het een geweldig idee en zeiden (bijna) meteen ja.

We kwamen zaterdag aan, rond lunchtijd, met een beetje schuldgevoel omdat we die gratis lunch eigenlijk niet hadden verdiend. Nadat we de hele “crew”, bestaande uit jonge mensen van min of meer onze leeftijd en afkomstig uit, letterlijk, de hele wereld hadden ontmoet, begonnen we met de middagploeg. Misschien om het werk leuker te maken, besloot de man die de leiding had “teams” te maken (twee mensen per rij); de laatste paar die hun rij beëindigden, zouden voor iedereen bier moeten kopen. Dat is eigenlijk nooit gebeurd, maar het was wel leuk. 

De middag vloog voorbij, waarschijnlijk omdat het onze eerste keer was. Omdat we in Italië waren vroegen we (soort van dubbelgecheckt eigenlijk, we hadden al een vermoeden) hoe laat we zouden gaan eten. Het zou niet voor 21.30 uur zijn, zeiden ze. Dus de twee Hollanders (ja, Francesca is ingeburgerd) gingen eten in het kleine stadje dichtbij de cascina. Godzijdank hebben we dat gedaan, want de rest heeft uiteindelijk na 22.00 uur gegeten! 

De dag erna begon om 07.15 uur. Het ontbijt is nog steeds een gebied waar je duidelijk kunt zien dat we uit twee verschillende landen komen, om niet te zeggen werelden. Bij het zien van koffie en koekjes lichtte Francesca op, die terug werd geteleporteerd naar haar jonge jaren bij haar ouders thuis, terwijl Jidde gewoon zijn wenkbrauwen optilde en wat chagrijnige opmerkingen maakte over de vreemde Italiaanse gewoonte om koekjes bij het ontbijt te eten. 

Ook de zondag ging vrij snel voorbij: snijdt de tros druiven af, zet ze in de “cavagna” (mand in Piemontese dialect) en ga verder. Aan het einde van de dag waren we uitgeput, maar we zijn blij te denken dat dat heeft bijgedragen aan het jaar 2020 🙂

16-09-2020

Geïnteresseerd? Shop nu!

Ga naar de shop voor ons volledige aanbod! Alle wijnen zijn door onszelf geselecteerd en komen uit de regio Piëmont in het noorden van Italië.

Translate »