Onze Wijnhuizen

Door ons geselecteerd

Alle wijnhuizen die wij selecteren bezoeken wij persoonlijk. Francesca is opgegroeid in Piemonte en alle wijnhuizen die wij selecteren zijn dan ook in de buurt van haar ouderlijk huis. Geregeld maken wij een ronde door de regio om te zorgen dat wij de beste wijnen uit deze regio selecteren. Doordat we een persoonlijke band met hen onderhouden, bouwen we aan een duurzame relatie met onze wijnmakers. Hierdoor kunnen wij met hen in gesprek gaan over onze wensen en krijgen we mooie content van hen. Momenteel hebben wij zeven wijnhuizen in onze collectie. Hieronder kun je deze bekijken. 

Balbiano

De geschiedenis van de wijnmakerij Balbiano heeft zijn wortels in 1941 toen de oprichter, Melchiorre Balbiano, besloot zijn leven en zijn werk te wijden aan de Freisa di Chieri. Al meer dan 75 jaar wordt de liefde voor de wijnen van de Turijnse heuvels doorgegeven van vader op zoon: een dynastie gewijd aan het constante streven naar kwaliteit, aan de verdediging van tradities en aan de promotie van de vruchten van een uniek land. 

Het wijnhuis Balbiano maakt sinds de eerste editie deel uit van de selectie van de Maestri del Gusto: een prestigieuze erkenning die wordt gesponsord door Slowfood en de Kamer van Koophandel van Turijn, die de uitblinkers in de provincie Turijn beloont. 

De Balbiano wijnen worden nu zowel in Italië als in het buitenland gewaardeerd.

Gilli

Cascina Gilli ligt in de Basso Monferrato, tussen Castelnuovo Don Bosco en Albugnano. Op een ruggengraat van heuveltoppen die bestaan uit grijswitte grond, met ononderbroken uitgestrekte wijngaarden in alle richtingen, een terroir dat altijd al wijnen heeft opgeleverd die gewaardeerd worden om hun volle body en complexe aroma’s. Cascina Gilli bestaat uit een historische villa gebouwd in 1700 en 18 omliggende hectaren. Gianni Vergnano, die sinds 1983 de leiding heeft gehad over het wijngoed, heeft er zijn inspanningen en passie in gestort, met als resultaat dat Cascina Gilli staat als een van de meest prestigieuze en invloedrijke wijnmakerijen van Piëmonte. Een groot deel van de arbeid in deze jaren, die vandaag de dag wordt uitgevoerd met zijn zoon Paolo, is gegaan in het herstellen van druivensoorten die afkomstig zijn uit deze heuvels. Dat heeft aanzienlijk bijgedragen aan het respect dat Cascina Gilli heeft gewonnen voor zijn Freisa, Barbera d’Asti, Bonarda Piemonte en Malvasia di Castelnuovo Don Bosco.

Maciot

Maciot wordt gerund door een jonge generatie Cocconatese, met een passie voor het land en de vruchten die altijd al aanwezig zijn geweest in hun DNA, overgedragen door hun boeren grootouders. Ze volgen het dictaat van biodynamische agricultuur en zijn gecertificeerd door Demeter. Ze produceren het grootste deel van de voorbereidingen thuis en zijn trots op het feit dat hun land vruchtbaar en levendig is. Daar gedijen de wijnstokken, die door de magere schimmelwerende behandelingen en delicate begeleiding voor de perfecte rijping, voor de uitzonderlijke trossen zorgen. Na de oogst beginnen ze met de gisting door middel van een kleine massa druiven die enkele dagen daarvoor geoogst zijn, wat zorgt voor een pied de cuve van inheemse gist soorten, de enige die in staat zijn om het grondgebied op de beste manier te interpreteren. Er is geen temperatuurcontrole, geen filtratie: de wijn rijpt, is alleen gerekt en blijft in leven, niet gepleisterd in de chemie, zodat als de fles eenmaal is geopend, de verandering van de temperatuur en het contact met de lucht de wijn beïnvloeden. Hierdoor zijn er verschillende, interessante nuances te proeven zijn. 

Pianfiorito

De Pianfiorito boerderij, die een oppervlakte van 90 hectare beslaat, is eigendom van de broers Matteo en Simone Binello. Met de hulp van hun families verbouwen zij druiven, fruit, groenten en granen en houden ze Piemontese runderen. De wijngaarden van Pianfiorito strekken zich uit over meer dan twaalf hectare, op een hoogte van ongeveer 500 meter boven de zeespiegel. Het bevindt zich aan de kant van de heuvel die vanaf Albugnano zacht afloopt richting de Rio Muscandia tot aan de grens met de gemeente Pino d’Asti.

In Pianfiorito worden druiven van de rassen Nebbiolo, Barbera, Freisa, Dolcetto, Favorita, Malvasia, Sauvignon, Merlot, Syrah, Arneis en Bonarda geteeld. De gehele productie wordt in de eigen kelder gevinifieerd en de wijnen worden rechtstreeks aan de consument verkocht. De overheersende druivensoort is Nebbiolo.

De boomgaarden nemen een belangrijke plaats binnen het bedrijf; ze beslaan een gebied van ongeveer 5 hectare waar perziken, abrikozen, pruimen, kersen en peren worden geproduceerd. De volledige productie van groenten en fruit wordt rechtstreeks verkocht op de markt van de producenten van Porta Palazzo in Turijn.

In 2003 heeft het bedrijf aan de traditionele activiteiten ook de catering toegevoegd, zodat de klanten de mogelijkheid hebben om de productie direct in het eigen pand te proeven en het oudste gedeelte van het huis te renoveren en uit te rusten. Het bedrijf houdt zich aan een programma voor milieuvriendelijke landbouw dat door de Europese Unie wordt gepromoot.

Crotin1897

Op enkele kilometers van Asti, in de gemeente Maretto, tussen de heuvels van Monferrato, werd het wijnbouw- en agrotoerismebedrijf Crotin 1897 opgericht. De activiteit is hoofdzakelijk gebaseerd op de productie van DOC en DOCG wijnen, afkomstig van de wijngaarden van het bedrijf. De druiven worden verbouwd volgens de normen van de biologische landbouw en de vruchtbaarheid van de bodem wordt gegarandeerd door groenbemesting en mest van hun schapen. “Voor hen betekent biologisch respect, het betekent kennis van de middelen om de beste producten te verkrijgen en het spreekt voor zich dat ze natuurlijk zijn”. De heuvels waar de wijngaarden liggen bestaan voornamelijk uit klei en zeezand met fossielen die dateren uit het Boven-Plioceen van Villafranchiano. Deze bijzondere bodemgesteldheid helpt om uiterst originele wijnen te maken.

Erbalù

Moncrivello is het enige dorp in de provincie Vercelli dat is opgenomen in het gebied Erbaluce di Caluso DOCG en kent een eeuwenoude traditie van zowel tafelwijn (vin neiro) als passitowijn. Het is met name de passito-wijn die een uitmuntendheid vormt in de geschiedenis en het heden van Moncrivello.

Het is in deze gebouwen dat de familie Mottino, in de personen van Onorino en zijn zonen Emanuele en Sandro, met de waardevolle hulp van hun oom Gian, geïnspireerd door een lange traditie, deze kunst van het wijnmaken blijft beoefenen.

De wijngaarden van Erbalù hebben vorm gekregen op de heuvel van Moncrivello, die uitkijkt over het morene-amfitheater van Serra en Canavese. De oorsprong van het amfitheater is glaciaal en het omsluit een ideaal gebied voor de teelt van wijnstokken omdat het wordt gekenmerkt door een relatief zacht klimaat, beschermd door de heuvels en verzacht door zowel de aanwezigheid van talrijke meren als door de winden uit de nabijgelegen Alpen, die de vochtigheidsgraad verlagen. Het wordt een amfitheater genoemd vanwege zijn karakteristieke halfronde vorm, en morene omdat het is gevormd door morenen, aardmassa’s die in de prehistorie door gletsjers zijn meegevoerd en zich nu hebben teruggetrokken.

Garage dell'Uva

Garage dell’Uva is een klein wijnhuis opgericht door Francesco en Alessandro. Garage dell’Uva maakt zijn wijn van oude wijngaarden geïntegreerd met enkele nieuwe aanplantingen. Hierdoor worden verlaten gebieden herontwikkeld en oude inheemse wijnstokken geherwaardeerd met ecologisch duurzame methoden. De wijngaard wordt zo natuurlijk mogelijk onderhouden. Zo laten ze de rijen met gras begroeid en gebruiken ze geen extra bemesting behalve door versnipperde wijnstokken en grasmaaisel. Hetzelfde geldt voor de kelder waar geen geselecteerde gisten of additieven van welke aard ook worden gebruikt, met uitzondering van een minimale hoeveelheid sulfieten (ruim onder de wettelijke grenswaarden). 

De wijngaarden liggen in het Morenisch amfitheather van Ivrea (provincie Torino, wat noordelijker van de onze andere wijnhuizen), een geologische formatie die is ontstaan door het smelten van een grote gletsjer. De Morenische heuvels waarop de wijngaarden liggen, staan bekend om hun goede drainage en uitstekende blootstelling aan de zon. Aangezien de Morenische heuvels aan de monding van Valle D’Aosta liggen, ondervinden zij ook de invloed van de luchtstromen, die vooral bij hevige regenval een zeer positieve invloed hebben.

Geïnteresseerd? Shop nu!

Ga naar de shop voor ons volledige aanbod! Alle wijnen zijn door onszelf geselecteerd en komen uit de regio Piemonte in het noorden van Italië.

Translate »